HomeNewsΥπηρεσιακά Συμβούλια: Κάλεσμα εκπαιδευτικών για αποχή από τις εκλογές στις 2/11

Υπηρεσιακά Συμβούλια: Κάλεσμα εκπαιδευτικών για αποχή από τις εκλογές στις 2/11

Προϋπηρεσία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που θα διεξαχθούν στις 2 Νοεμβρίου 2024, καλούν οι εκπαιδευτικοί από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Οι εκλογές αυτές, που θα πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς κύκλους, με τα συνδικάτα να υποστηρίζουν πως η ηλεκτρονική διαδικασία υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων και τον ελεύθερο διάλογο.

Εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και αντιδράσεις

Αιτίες της αντίδρασης

Οι εκπαιδευτικοί που καλούν σε αποχή επισημαίνουν πως οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν αποτελούν μέσο “ψηφιακής αναβάθμισης”, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά αντίθετα εργαλείο για τον έλεγχο των σωματείων και την κατάργηση της διαφάνειας στα υπηρεσιακά ζητήματα. Στο σχετικό κάλεσμα για αποχή τονίζεται ότι αυτή η διαδικασία νεκρανασταίνει πρακτικές από παλιότερες εποχές, όταν τα ΠΥΣΔΕ (Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) λειτουργούσαν χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις υποστηρίζουν ότι η διοίκηση, μέσα από την υποστήριξη ψευδοαιρετών εκπροσώπων που λειτουργούν ως “υποχείρια” της, επιδιώκει να προωθήσει αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών. Στην ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, καταγγέλλοντας ότι αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Βασικά επιχειρήματα

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών παρακάμπτει τις δημοκρατικές διαδικασίες, περιορίζοντας την ελευθερία έκφρασης και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, κατηγορούν τη διοίκηση για ενίσχυση των υπερεξουσιών των διευθυντών εκπαίδευσης, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούν αυθαίρετα και χωρίς λογοδοσία. Ένα ακόμη σημείο που αναδεικνύουν είναι η αξιολόγηση των νεοδιορίστων εκπαιδευτικών, η οποία παραμένει ένα καυτό ζήτημα. Παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των διοικητικών εφετείων, που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης μονιμοποίησης των νεοδιορίστων χωρίς αξιολόγηση, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να παρατείνει τη διαδικασία μονιμοποίησής τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί καλούν σε μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, τονίζοντας ότι η συμμετοχή σε αυτές θα νομιμοποιούσε μια διαδικασία που θεωρούν αυθαίρετη και αντιδημοκρατική. Στόχος τους είναι να αντισταθούν στη λογική των ηλεκτρονικών κάλπεων και να απαιτήσουν διαφανείς, συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες για τη διαχείριση των υπηρεσιακών θεμάτων.