Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας τις σχολικές μονάδες της χώρας να διοργανώσουν εκδηλώσεις και δράσεις στις 3 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί διεθνώς για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της ζωής.
Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι σχολικές μονάδες καλούνται να επικεντρωθούν σε τρία βασικά θέματα:
- Ισότιμη Πρόσβαση στην Εκπαίδευση: Υπογραμμίζεται το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Καταπολέμηση Στερεοτύπων και Προκαταλήψεων: Σημαντική είναι η προσπάθεια να διαλυθούν οι προκαταλήψεις που υπάρχουν μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε να προαχθεί μια κουλτούρα αποδοχής και σεβασμού.
- Σεβασμός στη Μαθητική Ετερογένεια: Ενθαρρύνεται η αναγνώριση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των μαθητών, αναγνωρίζοντας την αξία της πολυμορφίας.
Δράσεις και εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της εγκυκλίου, οι σχολικές μονάδες καλούνται να οργανώσουν ποικιλία δράσεων, όπως:
- Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνουν καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα.
- Οργανωμένα παιχνίδια και αθλοπαιδιές, με τη συμμετοχή των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.).
- Συνεργασίες με τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης για την Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Εκπαίδευση.
Για την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων, προτείνεται η επίσκεψη στις ιστοσελίδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, οι οποίες παρέχουν υλικό και ιδέες για την ανάπτυξη διαλόγου και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων.
Οι σχολικές μονάδες ενθαρρύνονται να προβάλλουν καλές πρακτικές που έχουν προκύψει από προγράμματα συνεκπαίδευσης ή άλλες καινοτόμες ενταξιακές δράσεις. Η παρουσίαση αυτών των καλών πρακτικών θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Συλλόγων Διδασκόντων και θα υποστηριχθεί από τους εκπαιδευτικούς συμβούλους και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.